UPOZNAJTE ARGOSTOLI

Argostoli je grad koji živi u ravnoteži izmedju gradskog života u kome se prepliću mešavina savremenog i tradicionalnog grčkog načina življenja i prelepe, netaknute prirode u blizini. Grad je od 1757. godine trgovinski i administrativni centar ostrva. Nakon zemljotresa 1953. godine Argostoli je bio skoro je potpuno uništen i od tada do danas se neprekidno razvija. Zgrada parlamenta, Arheološki muzej, Sud, Opštinsko pozorište i mnoge druge zgrade izgradjene su u neoklasičnom stilu. Područje oko glavnog trga Vallianou, gde se tokom celog leta održavaju koncerti i Lithostroto i Siteboron ulice je srce grada u kome se nalaze brojni butici, kafići, restorani…

Na samom ulasku u grad je Koutavos laguna. Nekada je bila močvara a danas je rezervat ptica i hranilište za Caretta Caretta kornjače koje sve više postaju simbol grada. Lagunu preseca nedavno restauriran najduži kameni most na morskoj površini na svetu, De Bosset (Drapano), izgradjen 1813. Možete iznajmiti pedolino ili vodeni bicikl i provozati se lagunom.

Šetaliste pored obale je popločano crno- belim šljunkom kreirajući interesantne oblike. Ujutro, ovde možete kupiti svežu ribu i fotografisati Caretta Caretta kornjače a uveče možete uživati u šetnji na mesečini i u pogledu na jahte koje dolaze iz svih krajeva sveta. Put vas dalje vodi preko malog keja odakle polaze trajekti i povezuju grad Argostoli sa simpatičnim gradom Liksuri na zapadnm delu ostrva. U produžetku ćete naići na spomenik pesniku Nikosu Kavvadiasu, pristanište za kruzere i na Katavothres, “misteriju” grada. Naime, vrtača Katavothres je redak geološki fenomen. Morska voda ovde ponire i skupljajući kišnicu i podzemne vode, izvire na suprotnoj strani ostrva praveći jezero Melisani. Nastavljajući istim putem naići ćete na svetionik Sv.Teodora. Danas je ceo ovaj region poznat kao „Fanari“.
Izgrađen je 1829. kao cirkularna građevina sa dorskim stubovima. U nastavku, kružni put koji prolazi kroz borovu šumu vodi vas u Lassi gde možete posetiti kapelu i pećinu Svetog Gerasimosa, zaštitnika ostrva. Preporučujemo vam da obavezno posetite muzej Korgialenios kao i zgradu Fokas-Cosmetatos Fondacije u kojima ćete kroz lične predmete darodavaca upoznati bogatu istoriju i kulturu ovog ostrva.

info@rouchotasapartments.com

+30 694 7839018 (WhatsApp)

+381 63 282 838 (Viber/ WhatsApp)

+30 694 4535345

Grčka

28100 Argostoli, Kefalonia

54 Ioannou Metaxa & Irakliou Street

Foto i video credits:

Vasilis Analytis, www.skypixels.gr

Rouchotas family