UPOZNAJTE ARGOSTOLI

Argostoli je prestonica Kefalonije, trgovački i kulturni centar. Ovaj živopisni grad se prostire duž zaliva, okružen predivnom prirodom, planinama, zelenim šumama i nacionalnim parkom. Grad je osnovan davne 1757. godine. Osvajali su ga rimljani, turci, mlečani, britanci a 1864. godine postaje deo savremene Grčke. Širom regiona i grada postoji bogato kulturno i istorijsko nasleđe sa nekoliko muzeja, bibliotekom, spomenicima i istorijskim trgovima.

Zbog mediteranske klime, netaknute prirode i velikog broja sunačanh dana, sezona traje od aprila do novembra. Argostoli ima mnogo prodavnica, supermarkete, banke, bolnicu, taverne, barove, kafiće i restorane na obali mora. Tokom turističke sezone organizuju se kulturni i verski festivali, raznovrsni izleti na jahtama i čamcima, a tu su i dva turistička voza koji obilaze grad tokom sezone.
Ako želite detaljnije da istražite grad, možete pratiti našu predloženu “Piccolo Gyro”(Mali Krug) turu obilazaka Argostolija.

Argostoli leto

Argostoli je grad koji svakako vredi posetiti i zadržati se!
Njegov potencijal su prepoznali i turisti, a tome u prilog govori činjenica da ovaj mediteranski grad iz godine u godinu beleži rekordnu posećenost.

Prestonica Kefalonije živi nesvakidašnjim ritmom i spaja naizgled nespojivo- urbani duh savremenih gradova i tradicionalnost mediteranskih sela. To je ujedno i jedan od razloga njegove popularnosti. Argostoli je privlačan mlađoj populaciji, koja je u potrazi za zabavom na vodi i noćnim životom. Međutim, jednako je zanimljiv i porodicama i starijima, zbog raznolike ponude i prirodnih lepota koje očaravaju sve posetioce.

Ako odaberete da leto provedete istražujući ovaj deo grčke obale, naši apartmani u Argostoliju stoje vam na raspolaganju. Nalaze se na izuzetnoj lokaciji, na svega par minuta od centra grada, sa prelepim pogledom na zaliv. Opremljeni su modernim i funkcionalnim nameštajem, kao i svim sitnicama koje vam mogu biti potrebne na odmoru. Deca i bebe su više nego dobro došli, baš kao i vaši kućni ljubimci.

Argostoli je destinacija za celu porodicu – i da, mislimo na baš sve njene članove.

Argostoli izleti i obilasci

Iako vožnja automobilom nesumnjivo ima svoje prednosti, pored rent-a-car, u Argostoliju je dostupna i usluga iznajmljivanja bicikala. Unajmite bicikl (i dečiji modeli su dostupni) i obiđite regiju, kako biste izbliza mogli da uživate u prirodnim lepotama. Lagunu možete potpunije istražiti tako što ćete iznajmiti pedaline ili vodene bicikle.

Iz luke možete ići trajektom do Liksurija ili možete poći na jednodnevni izlet, jednim od brodova koji polaze iz gradske luke. U ponudi ima raznih jednodnevnih izleta, uključujući naturističko krstarenje, kao i intimni dnevni izleti ili krstarenje tokom zalaska sunca. Na brodovima se služi domaća hrana i osveženje za goste, a atmosfera je izuzetna!

Iz male luke Agia Pelagia u Svoranati možete poći u ribolovački turizam na Kefaloniji. Pridružite se kapetanu broda “Mihalis” na njegovom tradicionalnom drvenom ribarskom čamcu. Gosti su pozvani da se pridruže ribolovu i služi se ručak od ulova, a kupanje je na izolovanim plažama. Uživanje za sva čula je zagarantovano!

Argostoli znamenitosti grada

Moderan i kosmopolitski grad Argostoli je prilično zauzet tokom letnje sezone i nudi mnoštvo zanimljivih karakteristika i aktivnosti.

Prelepo popločano obalsko šetalište oivičeno je palmama i šarenim šljunkom.Ujutru, ovde možete kupiti svežu ribu i fotografisati Caretta Caretta kornjače, a uveče možete uživati u šetnji na mesečini i u pogledu na jahte koje dolaze iz svih krajeva sveta.

Centralni gradski trg pod nazivom Plateia Valianou (Trg Vallianos) je oivičen brojnim restoranima, kafićima i barovima koji zadovoljavaju sve ukuse i budžete. Tokom večeri, trg postaje prepun meštana i turista. Pešačka ulica Litostroto je glavna ulica prestonice sa raznovrsnim prodavnicama. U ovoj ulici možete kupiti suvenire i brojne druge sitnice. Imaćete priliku da se divite prelepoj crkvi Svetog Spiridona i zanimljivoj kuli na trgu Kabana. Odmah iznad trga je jedna od najlepših znamenitosti grada, Botanička bašta.
Argostoli je trajektnom linijom povezan sa suprotnom stranom ostrva i gradom Liksuri.

Argostoli muzeji i istorijski spomenici

U Argostoliju ne propustite priliku da posetite Arheološki muzej Kefalonije, u kojem se nalaze zanimljivi arheološki nalazi iz mikenskog, helenističkog i rimskog perioda. Bogata zbirka sadrži novčiće, mačeve, skulpture i keramiku.

Još jedan muzej vredan posete je Korgialenios Istorijski i kulturni muzej koji se nalazi u prizemlju istoimene biblioteke, obnovljene kuće iz 19. veka. Muzej izlaže zanimljivu kolekciju fotografija iz istorije Kefalonije.

Biblioteka Argostolija ima preko 50.000 knjiga i starih rukopisa, među kojima su neki veoma retki i dragoceni. U blizini biblioteke nalazi se prelepo pozorište Kefalos.
Jedan od zaštitnih znakova Argostolja je i Svetionik Svetog Teodora. Nalazi se nekoliko kilometara od centra Argostolija i sagradio ga je britanski guverner Napier. Mala okrugla zgrada sa belim dorskim stubovima lokalno je poznata kao Fanari.

Argostoli atrakcije

Na samom ulasku u grad je Koutavos laguna. Nekada je bila močvara, a danas je rezervat ptica i hranilište za Caretta Caretta kornjače koje sve više postaju simbol grada.

Na ulasku u grad posetite De Bosset (Drapano) most, najduži kameni most na morskoj površini na svetu. Izgrađen je 1813. godine i izuzetno je mesto za šetnju i fotografisanje, i tokom dana i tokom večeri.

Katavothres je misterija Argostolija. Naime, vrtača Katavothres je redak geološki fenomen. Toliko redak, da ga ne možete videti nigde na svetu, sem na ovom mestu. Morska voda ovde ponire ispod nivoa mora, i skupljajući kišnicu i podzemne vode, izvire na suprotnoj strani ostrva praveći jezero Melisani. Prizor je čudesan.

Centar vodenih sportova u Kefaloniji nalazi se na plaži Makris Gialos u Lasiju, Argostoli. Možete se zabaviti vozeći se gumenjacima, na skijama i daskama. U blizini Argostolija možete se priključiti jednodnevnim i višednevnim izletima kajakom i istražiti tople i egzotične vode Jonskog mora.

+30 694 7839018 (WhatsApp)

+381 63 282 838 (Viber/ WhatsApp)

+30 694 4535345

Grčka

28100 Argostoli, Kefalonia

54 Ioannou Metaxa & Irakliou Street

Foto i video credits:

Vasilis Analytis, www.skypixels.gr

Rouchotas family