Argostoli

Argostoli, glavni grad Kefalonije

„Rouchotas Studios“ se nalaze u Argostoliju.

Argostoli je najveći grad na ostrvu, trgovački i administrativni centar Kefalonije. Najveća luka na ostrvu se nalazi upravo ovde i to je najprometnije mesto. Područje oko glavnog trga i Sitemporon ulice je srce grada u kome se nalaze brojni butici, kafići i restorani. Ulica pred obale nosi ime ministra i gradonačelnika Atine, Antonisa Tritsisa. Šetaliste je popločano šljunkom kreirajući interesantne oblike.U ovoj šetnji možete uživati u bilo koje doba dana.Ujutro, možete kupiti svežu ribu i fotografisati kornjače Caretta Caretta a uveče možete uživati u šetnji na mesečini i u pogledu na jahte koje dolaze iz svih krajeva sveta. Grad ima bogatu biblioteku i muzej Korgialenios. Zgrada parlamenta, Arheološki muzej, sud, Opštinsko pozorište i mnoge druge zgrade izgradjene su u neoklasičnom stilu. Noćni život zadovoljava sve ukuse. Odmor u Argostoliju će biti nezaboravno iskustvo.

Istorija
Region u blizini Koutavos lagune počeo je da se naseljava oko 1600. Nekada je bila močvara a danas je rezervat ptica. Labudovi, guske i patke su ovde zaštićene vrste. Argostoli je postao glavni grad 1757 godine. Od 1810.godine Kefalonija je imala svog Engleskog guvernera. Najpoznatiji bio je De Bosset koji je izgradio kameni most u Argostoliju. Stari grad Argostoli je nekada bio živopisan jer je u njemu bilo puno velikih građevina izgrađenih pod uticajem italijanske arhitekture. Argostoli je bio drugi grad u Grčkoj koji je dobio struju. Jedna od misterija grada je vrtača Katavotres, redak geološki fenomen. Morska voda ovde ponire i skupljajući kišnicu i podzemne vode, izvire na suprotnoj strani ostrva praveći jezero Melisani. Na putu uz obalu od Argostolija do Lasija možete da vidite svetionik Sv.Teodora. Dobio je ime po obližnjoj crkvi. Danas je ceo ovaj region poznat kao „Fanari“ ili Svetionik. Prvobitni svetionik izgrađen je 1829.godine kada su Britanci vladali ostrvom. J.P.Kenedi ga je konstruisao kao cirkularnu građevinu sa dorskim stubovima. Grad je nakon zemljotresa 1953.godine skoro potpuno uništen i od tada do danas se neprekidno razvija.

U Kutavos laguni  mozete iznajmiti pedolino i provozati se. Takodje, ovde mozete videti i fotografisati kornjače vrste Caretta Caretta. Hranjenje kornjača je zabranjeno.

U blizini grada Argostoli je Lasi gde se nalaze najveće i najlepše peščane plaže ovog dela ostrva: Platis Gialos, Makris Gialos i Costa Costa beach.