ROUCHOTAS APARTMANI

ARGOSTOLI

Argostoli je od 1757. godine glavni i najveći grad na ostrvu. Na ulasku u grad je Koutavos laguna. Nekada je bila močvara a danas je rezervat ptica i hranilište za Caretta Caretta kornjače koje sve više postaju simbol grada. Lagunu preseca nedavno restauriran najduži kameni most na morskoj površini na svetu, De Bosset (Drapano), izgradjen 1813 godine za vreme engleske vladavine. Možete iznajmiti pedolino ili vodeni bicikl i provozati se lagunom. A nakon toga, neka vaša šetnja započne ovde. 

Šetaliste pored obale je popločano crno- belim šljunkom kreirajući interesantne oblike. Ujutro, ovde možete kupiti svežu ribu i fotografisati kornjače a uveče možete uživati u šetnji na mesečini i u pogledu na jahte koje dolaze iz svih krajeva sveta. Put vas dalje vodi preko malog keja odakle polaze trajekti i povezuju Argostoli i grad Liksuri. U produžetku ćete naići na spomenik pesniku Nikosu Kavadiasu, pristanište za kruzere i na Katavothres, “misteriju” grada. Naime, vrtača Katavothres je redak geološki fenomen. Morska voda ovde ponire i skupljajući kišnicu i podzemne vode, izvire na suprotnoj strani ostrva praveći jezero Melisani.

Nastavljajući istim putem naići ćete na svetionik Sv.Teodora. Dobio je ime po obližnjoj crkvi. Danas je ceo ovaj region poznat kao „Fanari“. Izgrađen je 1829. godine kada su Britanci vladali ostrvom. J.P.Kenedi ga je konstruisao kao cirkularnu građevinu sa dorskim stubovima. U nastavku, kružni put koji prolazi kroz borovu šumu,vodi vas u Lassi gde se nalaze najpoznatije plaže ovog dela ostrva: Makris Gialos, Costa Costa i Platis Gialos. Preporučujemo vam da posetite kapelu i pećinu Svetog Gerasimosa, zaštitnika ostrva. On je u ovoj pećini živeo strogo asketskim životom pet godina pre nego što se 1560. preselio u Omalu, gde je danas manastir Sveti Gerasimos.

Grad je nakon zemljotresa 1953. godine skoro potpuno uništen i od tada do danas se neprekidno razvija. Zgrada parlamenta, Arheološki muzej, Sud, Opštinsko pozorište i mnoge druge zgrade izgradjene su u neoklasičnom stilu. Područje oko glavnog trga Vallianou, gde se tokom celog leta održavaju koncerti i Siteboron i Lithostroto ulice je srce grada u kome se nalaze brojni butici, kafići i restorani. Preporučujemo vam da posetite muzej Korgialenios kao i zgradu Fokas-Cosmetatos Fondacije u kojima ćete kroz lične predmete darodavaca upoznati bogatu istoriju i kulturu ovog ostrva.