Suveniri

Mlada slikaraka Ivana Milev  predstavila je Kefaloniju na svoj nacin.Na osnovu njenih slika napravili smo razglednice.
Kako je Kefalonija dobila ime?

Kefal i Prokrida

 

Kefal je bio izvanredan lovac, a njegova lepota bila je čuvena u celoj Grčkoj. Prokrida, njegova žena ličila je na boginju Selenu. Živeli su u sreći sve dok se u njega nije zaljubila Eos, boginja zore i praskozorja, koja ga je otela i odvela na kraj sveta. Međutim, Kefal je voleo Prokridu te Eos nije imala drugog izbora nego da ga pusti. Ogorčena jer ju je napustio, pokušala je da kod njega izazove sumnje u vernost supruge. Prerušen u lepog mladića pojavio se pred Prokridom i molio je da zaboravi muža. U početku je bila neumoljiva, ali se nakon pregršt pokolona koje joj je darovao Prokrida predala i tada je Kefal otkrio svoj pravi lik. Postiđena je pobegla i utehu tražila kod boginje Artemide, molivši je da joj pomogne da povrati suprugovu ljubav. Boginja joj je poklonila magično koplje koje je uvek pogađalo željenu metu kao i psa po imenu Lelap. Ipak, Kefal nije mogao da izdrži daleko od svoje voljene, tražio ju je svuda dok je nije pronašao i ubedio da krene sa njim. Silno zaljubljena Prokrida, pristala je da pođe sa njim i da otpočnu život iz početka.

Kefal je u lovu uvek nosio koplje koje mu je poklonila supruga i vodio sa sobom Lelapa. Jednom prilikom dok je bio u lovu, osetio je nepodnošljivu vrućinu i tražio hlad da predahne. U potrazi za hladom, dozivao je „Nefeli“ (Nefela, nimfa oblaka prim.prev.) Slučajni prolaznik ga je čuo i protumačivši pogrešno njegove reči, požurio da javi Prokridi kako je muž vara. Skrhana od bola koji su joj nanele ove vesti, posumnjala je u vernost svog muža i odlučila jedan dan da ga prati. Sakrila se iza jednog žbuna i čekala da ga zatekne sa ljubavnicom. Zaista, Kefal je dozivao Nefeli ali je mislio na oblak i lagani povetarac koji donosi svežinu. U nekom trenutku čuo šum iz obližnjeg žbuna i misleći da se iza njega krije divljač, bacio je magično koplje. U žbunu se krila Prokrida, koplje ju je pogodilo u grudi nakon čega je kriknula od bola i pala. Prepoznavši glas svoje supruge pritrčao je u uzeo u zagrljaj, ali već je bilo kasno. Pre nego što je otišla u podzemni svet, zamolila je muža da u njihov dom ne dovede ženu koju je prethodno dozivao. U trenutku kada je shvatio da je reč o nesporazumu, Prokrida je već izdahnula i pridružila se bogovima Hada.

Nakon ubistva svoje žene, Kefalu je sudio vrhovni sud i presudio mu izgnanstvo iz Atine. Neutešan je otišao u Tebu i tamo se pridružio Amfitrionu gde mu je zajedno sa kraljem Kreontom pomogao u borbi protiv Tafijana, neprijatelja Tebe. Nakon pobede, Amfitrion je ostrvo poklonio Eliosu i Kefalu. Kefal je bio kralj celog ostrva i ubrzo se pročuo kao sposoban vladar te se veruje da je po njemu ostrvo dobilo ime Kefalinia (Κεφαλληνία)- Kefalonija. Imao je četiri sina i svakom od njih je ostavio u nasledstvo po jedan deo ostrva – Samosu je ostavio severoistočni deo, Kraniosu južno-centralni deo, zapadnu oblast ostavio je Paleosu, a Pronisu jugoistočni deo ostrva. Svaka oblast je noslila poseban naziv i ti nazivi očuvali su se do danas.


Published on: May 17, 2016  -  Filed under: Uncategorized


1 comment

Zoran Kokar

June 28, 2016 at 9:17 pm

E baš lepo sad znam kako je dobilo ime a baš sam se pitao kako.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *